EDGECAM Production Milling ImageEDGECAM Production Milling ImageEDGECAM Production Milling ImageEDGECAM Production Milling Image

PDFEdgecam Alkatrészmarás

Intelligens megmunkálás natív CAD adatokból

Az Edgecam marócsomagjainak funkcionalitása lehetőséget nyújt az alkatrészek drótváz és testmodell alapú programozására a különféle felépítésű szerszámgépekre, az egyszerű 2,5 tengelyes marástól az összetett 3-tól 5 tengelyes felületmaró szerszámpályákig.

Az Edgecam intuitív párbeszédablakaival az NC programozást leegyszerűsíti az új felhasználók számára és átfogó szerszámpálya vezérlést nyújt a speciális követelmények kielégítésére.

Funkciók áttekintése:

  • Maradék anyag eltávolítás
  • Egyszerű műveleti felületek
  • Teljes szerszámpálya vezérlés
  • Szögfej támogatás
  • Bemérő támogatása
  • Szerszámtárak
  • Műhelyszintű dokumentációk létrehozása

A legtöbb CAD rendszer modelljeinek használata és azok asszociativitása az eredeti modellel lehetővé teszik a gyors és hatékony programozást, különös képen akkor, ha tervezői módosítás történt. Az Edgecam figyelmezteti a felhasználót az alkatrész frissítése után és megmutatja hol változott az alkatrész modellje, hogy melyik szerszámpályát kell módosítanunk. Egy egyszerű szerszámpálya újragenerálás gyorsabb, mintha újra kellene programoznunk az egész alkatrészt. A felfogótömb és a több alkatrészes készülékek egyaránt támogatottak.

Az Edgecam az egyszerű programozást lehetővé tevő intuitív párbeszédablakos műveleteit ajánlja az új felhasználók számára és átfogó szerszámpálya vezérlést a speciális követelmények kielégítésére különböző ciklusokból. Széles skáláját kínálja a maró CAM utasításoknak a gyártástechnológus mérnököknek, amelyek mind a többtengelyes marókon illetve a hajtott szerszámokkal rendelkező esztergákon is alkalmazhatóak mint például a Síkmarás, a Nagyolás, a Profilozás, a Furat megmunkálás, a Menetmarás, az Élletörés, és a Horonymarás művelet valamint az előgyártmány felismerés.

Előgyártmány frissítés: A szerszámpálya vezérelhető az aktuális előgyártmány alkalmazásával, amely figyeli a biztonsági távolságot és eltávolítja a felesleges szerszámpályákat. Előgyártmányt létrehozhatunk, akár automatikusan vagy akár egy öntött előgyártmány CAD modelljét felhasználva.

Síkmarás: Párhuzamos szerszámpályákat generál vízszintes síkon. A Síkmarás határoló görbék segítségével eltávolítja a felesleges levegőben történő mozgásokat, a szerszámpályákat összekötő mozgásokat vagy a marás típusát szabályozhatjuk, melynek segítségével lágy szerszámpályákat készíthetünk, ami sokkal kedvezőbb a szerszámgépünknek, illetve a szerszámunknak.

Fúrás ciklus: Az Edgecam tartalmazza az általános fúró, rugalmas illetve merev menetfúró ciklusokat vezérlői ciklusként, illetve alprogram szinten is. A visszaesztergálás szintén elérhető, ha esetleg a hagyományos megmunkálás nem lenne elegendő az alkatrészen. Amikor testmodellt alkalmazunk a furat mérete, menettulajdonságai, mélysége …stb kinyerhető a modellből, a furat tulajdonságai alapján az Edgecam segítség képen szűrést végez a lehetséges szerszámokra.

Nagyolás: Változatos szerszámpálya és megmunkálási stratégiák, a párhuzamostól, a körkörösön és a spirálison át egészen a hullámforma nagyolásig. Az Edgecam elkészíti a kívánt szerszámpályát, valamint a rá-leálló mozgásokat. A modell felismerése lehetővé teszi az alprogramok alkalmazását és ezt egy egyszerű választógombbal tudjuk szabályozni. Az Egdecam felismeri a változásokat a geometriában és az alapján készíti el az alprogramokat.

Hullámforma nagyolás: Hullámforma stratégia jobb, mint a hagyományos stratégiák, ahol a megmunkáló geometria alkalmanként átlépi vagy el sem éri az általunk meghatározott százalékos lépésközt (oldalirányú fogást). Hagyományos szerszámpályát alkalmazva lassabb előtolást és fordulatszámot kell alkalmaznunk a változó oldalirányú fogás miatt, amikor az anyagba hatolunk, illetve amikor egy belső sarok megmunkálásához érünk.

A Hullámforma stratégiát a szerszámterhelési csúcsok megszüntetésére és a folyamatos forgácsképződés fenntartására fejlesztették ki. Ez a következetes szerszámpálya lehetőséget ad a felhasználnak, hogy újragondolja az általa használt forgácsolási sebességet, előtolási értékeket és fogásmélységeket. A Hullámforma stratégiával nem csak a szerszám éltartamát növelhetjük meg, hanem a szerszámgépnek is kedvező lágy szerszámpályát generálhatunk.

Menetmarás: A menetmarás közkedvelt megmunkálási forma a különböző hosszú menetes alkatrészeken, különös képen az olaj- és gáziparban vagy a hasonló iparágazatokban. Az Edgecam menetmarás ciklusa automatikusan ajánl egy belépési pontot, valamint rá- és leálló mozgást. Egybekezdéses vagy több bekezdéses spirális szerszámpályát is létrehozhatunk.

Automatizálás: A Stratégia kezelő egy olyan döntéshozatali folyamatábra készítő, amely felhasználja a gyakorlati tapasztalatainkat. Az Edgecam felismeri a megmunkálandó alaksajátosságokat, valamint adatokat nyer ki a 3D-s modellből és alkalmazza rájuk a már bevált gyártási szerszámpályákat és stratégiákat. Automatikusan készíti el a szerszámpályát. A befektetett tudásunk nagyban csökkenti a programozási időt, valamint a lementett stratégiák egy betanulási segédletet nyújthatnak az új mérnökök számára.

Bemérés: Az Edgecam támogatja a Renishaw bemérő ciklusait. Melyek egyszerűen beépíthetőek és hozzáadhatóak az eszköztárunkhoz. Támogatja a koordinátarendszer eltolásokat biztosítva a pontos megmunkálást, amik hasznosak lehetnek egy egyszerű 3 tengelyes megmunkálás során, több palettás környezetben vagy akár felfogótömbök alkalmazása során is.

Indexelés és alkatrész pozícionálás: Támogatja a lépésenkénti vagy az összetett indexeléseket az A, B vagy a C tengely mentén különböző biztonsági zónákat alkalmazva a 4- és az 5-tengelyes pozícionálások során. A koordináta rendszer forgatása és eltolása kiadható akár az összes indexelés során.

Szögfej: Az Edgecam támogatja a szögfejek alkalmazását. Szögfej alkalmazása esetén lehetőségünk van a koordináta rendszer transzformálásra, ha azt a szerszámgép vezérlője támogatja. Szögfej alkalmazásánál is lehetőségünk van ütközésvizsgálatra a szimulátorban.

Műhelyszintű dokumentáció: A műveletek dokumentációja automatikusan elkészül a szerszámkészlet és az Edgecam utasítások alapján, ami tárolható közvetlenül a szerveren is, így biztosítva azt, hogy mindenki hozzáférhet az adatokhoz. A szerszámgép beállítási laphoz, hozzárendelhetünk általunk a megmunkálásról készített képeket, melyen látszik az előgyártmány, a felfogás vagy a leszorítók helyzetei is. Különböző dokumentumok és szerszámrajzok szintén hozzá csatolhatóak a megmunkáláshoz. Mivel ez a modul az alap csomagban is megtalálható, így igen hasznos lehet az olyan üzemekben, ahol a szerszámbeállításokat előre külön végzik.