2016R1 CAD CAM release2016R2 CAD CAM release 2016R2 CAD CAM release 2016R2 CAD CAM release 2016R2 CAD CAM release 2016R2 CAD CAM release 2016R2 CAD CAM release 2016R2 CAD CAM release

Edgecam 2016 R2

Az új Edgecam 2016 R2 verzióban jelentős időmegtakarítást értek el testmodelleket tartalmazó fájlok betöltésével kapcsolatban. A tesztelések alkalmával a fájlok betöltése 20-szor gyorsabbnak bizonyult.
 
“A legutóbbi kiadása az Edgecamnek a fájlok mentése során felbontja a geometriát, és úgy tárolja el, hogy az újra betöltése sokkal gyorsabb.”

64 bites, Teljes támogatás

Az új verzió teljes mértékben 64 bites szoftver, javítva ezzel a memória elérést. Az eddigi verzióban a megmunkáló motor és a szimulátor volt 64 bites, míg a többi részegysége 32 bittel dolgozott. “Ez korlátozta a nagy fájlok kezelhetőségét, de immáron a 64 bit lehetőséget nyújt a nagy és még több modellt és szerszámpályát tartalmazó fájlok tárolására.”

A teljes támogatás az új modullal valósul meg, ugyanis a Trevisan kialakítású forgó fejes szerszámgépek ezentúl támogatottá váltak. Az ilyen kialakítású szerszámgépek főleg az olaj-, és gázipari vállalatok méretes alkatrészein végeznek esztergálási műveleteket. Az alkatrész egy forgó asztalra kerül rögzítésre, majd a forgó fej végzi el az esztergálási műveleteket a külső kontúrokon és a furatokban.
 

Lejtős Megmunkálási Stratégia - Nagyoló esztergálás

A Nagyoló esztergálás hullámforma bevezetése után, most a Nagyoló esztergálás stratégiáit fejlesztették tovább a Lejtős stratégiával. Ezt a szerszámpályát főleg a vállak mögötti mély területek kibontására ajánlják, főként egyenes esztergakések alkalmazásával. Az új stratégia a szerszám éltartam növelésére is alkalmas a nehezen megmunkálható anyagoknál, ugyanis a kráterkopás elkerülésére is alkalmas lehet. A stratégiát csökkenő fogásmélységgel is alkalmazhatjuk.
 

Fejlesztések és szerszámgép konfigurációk

Továbbfejlesztették az esztergaszerszámgépek szimulációját, így már lehetséges a nem párhuzamos X tengellyel rendelkező revolverfejek szimulációja is. "A korábbi verziókban a felső és az alsó revolverfejek egy síkban helyezkedhettek el, a 2016 R2 es szimulátorban viszont a valós helyzetükben láthatjuk.”
 
Esztergálási, marási és a huzalszikra újdonságok is kerültek az új rendszerbe. Az esztergálási környezet Beszúró ciklusaiba három újdonságot vezettek be. A Nagyoló beszúrás cikluson belül a sugárkorrekció lehetősége.

“A ciklus automatikusan detektálja a lekerekítéseket és letöréseket a beszúrások szélein, majd eltávolítja a felesleges beszúró mozgásokat a szerszámpályáról. Nem csak a ciklusidőn rövidít, hanem a felesleges szerszámpályák megkeresésnek és azok manuális eltávolításának idején is." A Nagyoló beszúrás ciklus kapott még egy fejlesztést, mégpedig a Köztes fogások számát, ami a nagyobb letörések, lekerekítések nagyolására szolgál.
 

Edgecam | EWS

Az Edgecam a 2016 R2-es szoftververzióban is folytatja az EWS termékének továbbfejlesztését az importált 3D IGES drótvázak terén. Miután a fájl betöltésre került lehetőségünk van testmodellt generálni a drótváz elemekből, amit többek között olyan parancsokhoz használhatunk fel, mint a Vázlatsík szerkesztése vagy a Vonalfelület parancs.
 

Huzalos szikraforgácsolás

Három hasznos újdonságot vezetnek be az új verzióval a fejlesztők a Huzalszikra felhasználók számára.  Új szerszámgépfüggetlen Kimeneti opciók beállítási lehetőség a Szerszámgép konfiguráció párbeszédablakon belül, valamint a Makino technológiai adatbázis frissítésre került, annak érdekében hogy további szerszámgép és vezérlő típusokat támogasson.
 
A Mozgatás ciklus támogatja a negyedik tengelyes pozícionálást, ami azt jelenti, hogy nem csak lineáris tengelyeket programozhat a technológus, hanem forgótengelyt is. A harmadik igen hasznos fejlesztés a Huzalpálya eltolás parancs, ami lehetőséget ad egy vagy több szerszámpálya eltolására. “A parancs hasonlóan működik, mint a marás és esztergálási környezetben, lehetőségünk van a Mettől Meddig opciókkal kiválasztani a transzformálni kívánt parancsokat." mondta Simon Mee.
 

Maróesztergálás és Profilozás

Mind a maró mind az esztergáló profilozó ciklus kifinomult algoritmusának köszönhetően kevesebb NC kód kerül kigenerálásra. "Tisztán látható, hogyha a modellről közvetlen adjuk meg a felületeket vagy az éleket, ahol lehet ott az algoritmus egyenesekből és körívekből építi fel a kigenerált NC pályát."

Grafikus Öttengelyes ciklus

A Grafikus Öttengelyes ciklusban 7 újdonságot vezettek be, melyek közül mindegyik az új szerszámpálya funkcionalitást vagy a beállítások lépéseit hivatott javítani. A ‘Multi blade machining’ modulon belül további ütközésvizsgálatot használhatunk, valamint a lapátok tövének simítására specifikált szerszámpályát készíthetünk. A Nagyolás fülön most már lehetőségünk van a szerszámpálya tükrözésére, ami csökkentheti a szükséges CAM utasítások számát.
 
Amikor a Zsebfal marása opciót használja az öttengelyes ciklusban a Kiegészítések fülön beállíthatjuk a Maximális szögváltozást a forgótengelyeken. Ezzel a paraméterrel szabályozhatjuk a maximális szög változást két egymás után kiadott NC sorban.

Az új mintatípus a Flowline, amely követi a kiválasztott felület U vagy V paramétervonalát. “A felhasználó meghatározhatja, hogy a szerszámpálya stílusa körkörös legyen vagy a paramétervonalak menti. Mivel csak egy felületegységet kell megadnunk a szerszámpálya számítása extrém gyors". Ezen példa tipikus alkalmazási területe, amikor a felület textúrája, topológiája megkívánja ezt.
 

Csatornamarás újdonságok

A Csatornamarás két újdonsággal bővült. Az Automatikus gerinc opció hatására a kiválasztott felületek alapján készül el a szerszámpálya gerince. "Ha ez túl szoros a szerszámpálya automatikusan levágásra kerül" mondta Simon Mee. “Az előző verziókban a szerszámpálya nem készült el." Az ‘Edge Rolling’ jelölőnégyzet a másik hasznos újítás, mely kiszűri azt, hogy amennyiben nem szükséges, akkor nem engedi legördülni a szerszámpályát a csatorna élein.
 

Felhasználói felület

Számos újdonság került bevezetésre az Edgecam 2016 R2 felhasználói felületén, amelyek a jobb használhatóságot teszik lehetővé. A Szerszámgép megjelenítése gomb, legördülő elemekkel lett ellátva melynek segítségével könnyebben ki-, bekapcsolhatjuk a gépmodell különböző elemeit. Bevezetésre került a ciklus párbeszédablakokban a Megjegyzés mező is, mely a technológusoknak, illetve a gépkezelőknek fog segítséget nyújtani. Ez a mező mező mind az NC kódban, mind pedig a Program ablakban megjelenik. A felhasználók kérésére újragondolták a Beállítások párbeszédablakot. Megtartva a funkcionalitását kiegészítették azzal, hogy most már rögzíthető és feloldható Ablakként használhatjuk.
 

CAM ciklus ablakok

Az Edgecam 2016 R2 folytatja a ciklus párbeszédablakok súgó képeinek implementálását ezáltal segítve a parancsok jobb megérthetőségének érdekében. Többek között a Nagyolás fúrómozgásokkal (Plunge), Szerszámpálya vetítés, Maradék simítás, Szerszámpálya vetítés határgörbével. “Hogy egy régi mondást használjak: Egy kép többet ér ezer szónál!" mondta Simon Mee. “Ez a funkció lehetővé teszi, hogy gyorsan és egyszerűen megértse a felhasználó azt, hogy a változó pontosan mit is jelent, csökkentve ezzel a betanulás időszakát.”
 

További fejlesztések

Esztergálásra is képes forgó asztalok támogatása a maró-esztergáló megmunkáló központokon. (Fanuc, Heidenhain és Siemens).

Sarok Stratégia’ elérhető akkor is, ha a Korrekción belül a Geometria opciót választottuk ki. Az előző verziókban csak akkor tudtuk a Sarokstratégiánál a lekerekítést vagy a letörést beállítani, ha a korrekcióra a Középvonalat választottuk ki.

Hasznos fejlesztés a felesleges legördülések eltávolítása a szerszámpályából, ami akkor jelentkezett, amikor a Felületválasztás testről opcióval választottuk ki közvetlenül a testmodellről, a megmunkálandó felületet a Profilozás ciklusban. Ez a fejlesztés automatikusan végrehajtásra kerül, ha az Edgecam 2016 R2 ben újrageneráljuk a korábbi szerszámpályát.

Az Esztergálási profil alaksajátosság ezentúl módosítható, egyszerűen csak szerkeszteni kell és a Koordináta megadás opcióval módosítani a kiválasztott elemeket.
 
Ezentúl szín alapján is szűrhetünk a kiválasztandó elemekre. “Ez azt jelenti, hogy felhasználók extra lehetőséget kaptak a különböző elemek azonosítására, beleértve az alaksajátosságokat és azok színeit."
 
Az Edgecam bemérő ciklusok használata során a kijelölendő elemek (élek és körívek) közvetlenül a modell geometriáról kiválaszthatóak, valamint asszociatívak maradnak- így ha módosul a geometria, a ciklus követi azokat.