2018 R1 CAD CAM release 2018 R1 CAD CAM release 2018 R1 CAD CAM release 2018 R1 CAD CAM release 2018 R1 CAD CAM release 2018 R1 CAD CAM release 2018 R1 CAD CAM release 2018 R1 CAD CAM release 2018 R1 CAD CAM release 2018 R1 CAD CAM release 2018 R1 CAD CAM release 2018 R1 CAD CAM release

Edgecam 2018 R1 - Újragenerálási idők csökkentése

A Vero Software cég által fejlesztett Edgecam 2018 R1 verziójának fejlesztései - hatékonyság növelő frissítést tartalmaznak mind a maró, mind az esztergáló nagyoló ciklushoz és kiküszöbölik a felesleges szerszámpálya újragenerálásokat.

Ez az új, továbbfejlesztett verzió kiemelkedő fontossággal bír a megmunkálócégek szemszögéből. Ugyanis, amikor egy felhasználó szerkeszt egy már meglévő utasítást, az Edgecam 2018 R1 nem fogja automatikusan újragenerálni az azt követő utasításokat. Ahogyan John Buehler, Edgecam márkamenedzser fogalmazott:
“A megmunkáló szerszám szerkesztése esetén szintén elmarad az újragenerálás, ha a módosítás nem befolyásolja közvetlenül az adott ciklust, mint pl. hűtés vagy nagysebességű megmunkálás beállítása.”

A marás és esztergálás modulban is használatos profilozó ciklus két új funkcióval bővült.

“Az alámetszett előgyártmány észlelése funkció tovább fejleszti az önmagában is erőteljes előgyártmány érzékelési funkciót. Ennek az opciónak a segítségével elkerülhetjük, hogy a szerszám a levegőben dolgozzon, ezáltal akár a felére is lecsökkentve a megmunkálási időt.”

Az úttörő Hullámforma megmunkálás esetén spirális megközelítési stratégiához a felhasználó szabadon állíthatja be az anyagba merülési spirál átmérőjét egy minimális és egy maximális érték megadásával.

Továbbá, automatikus ütközésvizsgálat került hozzáadásra a nagyoló esztergáló ciklushoz, így az előző verziókkal ellentétben már nem szükséges a megmunkálandó profil manuális meghosszabbítása előgyártmány alkalmazása esetén. Ahogyan John Buehler fogalmazott: “Mivel ezt már nem a felhasználóknak kell sajátkezűleg elvégezni, így jelentős időt spórolhatnak meg már a CAM műveletek készítésének kezdetén.
Ezenfelül az új funkció további előnye, hogy segítségével biztonságosabb szerszámpályák készíthetőek a Stratégiakezelővel végzett megmunkálások esetén.”

A 2018 R1 támogatja a hosszlyuk fúrást, vagy másnéven ágyú fúrást.
Az új stratégia lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy szabályozza a szerszám be- és kilépési illetve a fúrás közbeni technológiai paramétereit. Ez különösen fontos olyan esetekben ahol speciális ágyú fúró szerszámokat használnak, és a folyamat kifejezetten pontos NC kódot igényel.

A marás és esztergálás modulban is használatos profilozó ciklus két új funkcióval bővült.


Új, kiszikrázó fogás került hozzáadásra a Összetett fogások paramétereihez, melynek segítségével a szerszám kihajlásból adódó pontatlanság szükség esetén kiküszöbölhető, egy fogásvételi érték nélküli fogás hozzáadásával.
Ez kiváltképp hasznos kemény anyagok megmunkálásánál. A profilozó fogás ismétlése kiemelkedő pontosságú felületminőséget eredményez.


Ezen túlmenően az új előtolás módosítása köríveken funkció javítja a ciklusidő kalkulációt. Az Edgecam korábbi verzióiban a posztprocesszor módosította körinterpoláció előtolását, amely pontos eredményt szolgáltatott, de így a rendszer által számolt ciklusidő nem volt pontos.

A JT Open fájlok támogatása első alkalommal az Edgecam környezetben.

A JT Open fájl egy kisméretű 3D-s modellformátum, amelyet a Siemens PLM Software fejlesztett ki. Mivel ez a fájlformátum egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért a jövőben ennek előnyeit egyre több a felhasználó élvezheti a Parasolid kiterjesztést támogató testmegmunkáló licencből kifolyólag.
Továbbá az AutoCad 2018 verziójú DWG / DXF fájlok szintén támogatottak.

A manuális marási alaksajátosság szerkesztésével lehetőség nyílik a kézzel létrehozott alaksajátosság módosítására, ezzel elkerülve a teljes alaksajátosság újra létrehozását, ha pl. új, további élek megadása szükséges.
Ez az újdonság előreláthatóan jelentős időt takarít majd meg a testmegmunkáló (Solid Machinist) felhasználók számára.

Az Edgecam 2017 R2 verzióban elstartoló, Edgecam mérőmodul jelentős bővítésen esett ár, ami számos új funkciót biztosít a szoftverhez, ahogyan John Buehler fogalmazott: "Komoly előrelépés történt a posztprocesszor fejlesztése és az NC kimenet terén is köszönhetően az új Kódvarázsló beállításoknak, beleértve a Fanuc makrók támogatását is."

“A felhasználó teljes körű felügyelettel rendelkezik a mérési alaksajátosság szerkesztésekor. Megadhatóak mind az alaksajátosság mind pedig a mérőciklus tulajdonságai is.”

A pont mozgatása opció a mérőmodulon belül két, további lehetőséggel bír:
„Tengely mentén rögzített” és „Felületen rögzített” amely lehetővé teszi egy mérési pont rögzített tengely mentén vagy test felületén történő igazítását.
A Sík alaksajátosság funkciót pedig továbbfejlesztették lehetővé téve a felhasználók számára a síklapúság becslését több mint négy pontban történő érintés adataiból kiindulva.

Az Edgecam 2018 R1 folytatja a párbeszédablakok folyamatos frissítését illusztrációs képekkel és magyarázó szöveges súgóval kiegészítve a B-tengelyes kontúresztergáló ciklust és a 3- illetve 5-tengelyes ciklusablakokat. Ez nem csak segít a tapasztalt felhasználóknak, hogy könnyen értelmezzék a ritkábban használt utasításokat, de segíti a kevésbe jártas felhasználókat, hogy minél gyorsabban megértsék az Edgecam működését, alapvető funkcióit.

Egy másik újdonság a határgörbe hozzárendelése ciklushoz az alaksajátosság tulajdonságok ablakában. Jobb minőségű szerszámpálya készül aktuális előgyártmány alkalmazása esetén testről felismertetett alaksajátosság alapú megmunkálás esetén. Az előgyártmány kontúr használata helyett,- ami néha nemkívánatos fogásokhoz vezet- a szerszámpálya lemetszésre kerül az alaksajátosság befoglaló határaival.
Ez különösen Stratégiakezelővel végzett automatikus szerszámpálya generálásnál hasznos.

John Buehler hozzátette: A 2018 R1 verzió számos 'felhasználói élményt' növelő fejlesztést tartalmaz, mint például az új, javított láthatóságú munkasík jelölő megjelenítése.
“Az új nullpont jelölő szembetűnőbb, és funkciójának megfelelően eltérő megjelenéssel bír - darab nullpont, elhelyezési pozíció, megmunkálási nullpont. Ez kiváltképp fontos mikor több alkatrészből álló, bonyolult felfogótömbös, többoldalú megmunkálást végzünk.”

Végül egy további funkció került hozzáadásra a 2017 R2-ben bevezetésre került B tengelyes kontúresztergáló ciklushoz. "A maximális szöglépés paraméter finomítja a kimenő NC kódot és ezáltal jobb felületminőség érthető el komplex profilok esztergálása során." foglalta össze a márkamenedzser 

 

 

Előző  |  Következő